Behandl nu det Tec overtøj ordentligt – Tak!

Tid til at tænke lidt på vinterovertøjet – jeg har vendt hjernen på vrangen for at lære DIG lidt om teknisk overtøj :) Jeg håber du når hele vejen til enden – den er lidt lang :o )

molo
Når du vælger at investeret i teknisk overtøj – som fx. vinterjakker, flyverdragter og skibukser er – så behandl det nu ordentligt, Tak!
Selvom de fleste nok allerede nu tænker ” arh – det gør jeg skam også!” Så må jeg bare sige… alt kan blive bedre :)
For at forklare, hvad du skal være opmærksom på, når vi taler om behandling af TEC vinterovertøjet vil jeg prøve at komme rundt om emnerne:

  • Valg af størrelse
  • Hvornår skal Tec overtøj egentlig bruges
  • Mængden af vask

Hvordan vælger du den korrekte størrelse af vinterovertøj? 
Den udfordring står rigtig mange af os med pt.. hvordan sikre man sig, at den vinterjakke eller flyverdragt man har kig på, kan passe barnet? – og kan størrelsen gå sæsonen ud? Må en flyverdragt godt være ½ nummer for stor i starten – for så at kunne passe til marts/april også?
- Først og fremmest, så er det efter min opfattelse et spørgsmål om at stole på, man kender sit barns størrelse – tag udgangspunkt i den tøjstørrelse dit barn bruger HER OG NU, det vil oftest resultere i, at barnet nok er mellem 2 størrelser fx. 98/104 – som tommelfinger regel vil jeg anbefale, at den største størrelse vælges. Hertil ligger jeg, at langt det meste overtøj er stort i størrelsen.
Men mærk efter – kend dit barn!  Husk følgende ting:
- Det skal være behageligt at lege i den flyverdragt – og det er det ikke hvis den er 1-2-3 numre for stor eller for lille…
- Det skal være til at komme i og ud af – børn har travlt i dag!
- Der skal være vokseplads – men du behøves ikke tænke på næste vinter inden denne er overstået :)

Ved køb af flyverdragter anbefaler jeg, som mange af tøjproducenterne, at den købes så der er en håndfuld ekstra stof over skuldrene når barnet har dragten på og lynet.
Alternativt kan du hurtigt måle voksepladsen ved at bede barnet sætte sig fladt ned med strakte ben – så vil stykket fra numse til nakke afsløre om der er “ekstra plads” – og poser dragten for meget der KAN den også være en størrelse for stor.

Hvornår skal vinterjakken og flyverdragten egentlig i brug? 
Som udgangspunkt afhænger det af dit barn – om det hurtigt fryser eller generelt er et varmt barn og følg altid din intuition. Sådan hvornår teknisk vinterovertøj gør sig til gavn er som tommelfinger regl:
For vinterjakken – når der er under 10 grader. Det betyder ofte, man starter med at have brug for vinterjakken om morgenen, men ikke nødvendigvis hele dagen.
Flyverdragten er oftest, rent teknisk, bedst at tage i brug når det er under 5-6 grader – det samme gør sig gældende her som med jakken, det starter med at være morgenbrug.
Når sæsonen er ovre, er det så flyverdragten der først stopper med at være nødvendig. Normalt vil jeg tilråde brugen af flyverdragten til der er +12-13 grader igen. Derefter skiftes der med fordel til foret regntøj, eller termotøj + regntøj eller andet lignende “lag på lag” koncept.
Vinterjakken kan godt bruges lidt længere, til der er + 14-15 grader igen.

Når det bliver enten for varmt, for mudret eller lignende vil du ofte kunne opleve et langt større slid på fx. flyverdragten – og selvom den naturligvis skal kunne holde til at blive brugt ER det ikke en brynje omkring barnet.
HUSK NU! At lytte til dit barn og mærk efter på dig selv – har du brug for at have et ekstra lag på ? – Så har dit barn nok også :) Begynder du at lyne jakken op gr. varme – så sveder dit barn muligvis også.

Vask og behandling af TEC vinterovertøj.
Dette punkt kan jeg gøre ret kort (selvom jeg nok ikke er et væsen af få ord…..)
Vask så LIDT som muligt… en flyverdragt, vinterjakke eller skibukser må gerne være beskidt!
Hvis du er typen der tømmer barnets garderobe hver eller hver anden fredag, for at maskinvaske alt overtøjet i weekenden skal du vide, du ødelægger det mere end barnet kommer til.
Når du foretager hyppige vaske af membran basseret tøj, så vil du med masinvask alene kunne destruere en hvilken som helst flyverdragt/vinterjakke/skibukser.
Teknisk overtøj er som udgangspunkt lavet med en vandtæt membran mellem en coated og en blød overflade… HVIS denne membran brydes fordi du gentagende gange presser maskinvand igennem overfladen vil den give efter – nedbrydes – og overtøjet forblive utæt. Du kan ikke genskabe vandtæthed ved en nedbrudt membran.

Mit råd – Vask vinterovertøj så lidt som muligt – faktisk er 2 max 3 vaske ofte nok til en sæson, når du har brug for at vaske overtøjet så sørg istedet for:

  • Skyl overtøjet i fx. bruseren
  • Brug en svamp/børste til at få fastsiddende skidt væk
  • Lad overtøjet liggetørre, eller hænge med vrangen ud
  • Tør overtøjet ved stuetemperatur
  • Det meste overtøj “tåler” tørreskab ved lav varme – men husk på det som maskinvask påvirker levetiden, alt andet sagt er salgstrick – beklager ;)
  • Når du endelig maskinvasker, så gør det uden skyllemiddel + med vaskemiddel til outdoor

Mine råd her, er naturligvis vejledende og med udgangspunkt i alment teknisk overtøj og brugen af dette. Men du skal naturligvis ALTID følge anvisningen på det enkelte produkt i forhold til vaskeanvisninger, varmeskab mv.

Jeg håber du er blevet klogere på vinterovertøjet og har jeg glemt noget, trænger du til en uddybning eller blot at dele dine erfaringer så gør det endelig i kommentar feltet :)

lego

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>