Vores første dag på Svalbard og mødet med kulden.
Vi ankom omkring kl. 01 om natten (omend der var enormt lyst!) og kørte direkte til hotellet for at sove nogle timer, for allerede ´samme dag´ var der arrangeret et møde med en lokalguide der viste os området omkring Longyearbyen – Han kom fra den lokalevirksomhed Vilmarkssenter der i dag arrangere en del hundeslædeture mv for turister.
Han kom selv til Svalbard som kulminer og havde en enorm stor viden omkring ø-samfundets opståelse og livet som kulminer igennem årene, det var utrolig spændende at høre om, mens man kørte igennem byen og kunne se husene mv.
Sådan en lokalguide tur er klart at anbefale – også selvom byen ikke er særlig stor Men en stor del af Longyearbyen og de omkringliggende byer, har en særlig kulmine-historie.
Hele turen endte hjemme på deres gård, hvor de (som en af de få vi mødte) havde alle deres slædehunde gående i gårde på grunden – langt de fleste andre hundeopdrættere vi så hellers, stod hundene på rækker og i kæder Men her, havde de altså en langt større bevægelsesmulighed i, at hundene gik 2-3 sammen i hundegårde i stedet.
Vi hilste på de små søde hundehvalpe og fik blandt andet lært at Svalbard hundene altid er en blandingshund – de mixer racer som Husky, Grønlandskslædehund og racen Alaskan Malamute især.
Det giver en god, loyalhund der er interesseret i at lave noget og på samme tid, vant til at leve udenfor.
De var i sær glade for husky racen, da det giver dem en god loyal, menneskeglad hund – uden den er lederspecifik til en person.
ALLE slædehunde vi mødte på Svalbard var enorm snaksagelige – glade og fulde af lyst, leg og kælenhed
Efter, vi havde lært en del omkring Longyearbyen og historien bag kulminerne vendte vi hjem til vores lejlighed – om eftermiddagen tog vi på tur på egen hånd i lokalområdet omkring Longyearbyens havn, byområdet vi ikke havde nået at se endnu – området er på ingen måde stort Men det var så fint på egen hånd at kunne se byen/området og ikke mindst, vende os lidt til udendørstemperaturen
I gågaden af Longyearbyen kan du desuden finde deres eneste træ….. hunde-tisse-træet Det må betyde, der er en del han-hunde der nu kan få stillet deres lyst stillet, jeg er nok en kende i tvivl om, om det kun er de 4-benede der brugte træet
Der er ingen tvivl om, det er koldt i -12 grader, men på en måde var det bare ikke “jeg-flår-skindet-af-dine-kinder” koldt… selv i -12 grader.
Først så varmede solen rigtig meget og sneen gav et enormt genskin i solens stråler, så det hele føles varmere og så blæste det ikke en sidevind hele tiden.
Desuden havde vi virkelig fokuseret på overtøjet og lag-på-lag tanken med uld inderst som et godt isolerende lag, og 100% vind- og vandtæt lag aller yderst til alle mand.
Dag 2 står på en tur med hundeslæde, med GreenDog Svalbard.
Blog Hilsner
//Annette
————————————–
Husk du kan følge bloggen på:
Facebook // Instragram